Сучасні підходи до розроблення стратегії розвитку загальноосвітнього навчального закладу в контексті реформування системи освіти України

/Files/images/s38.jpg Директор ліцею О.А.Чумаченко і заступник з навчально-виховної роботи С.І.Ходоровська взяли участь у науково-практичному семінарі з теми «Сучасні підходи до розроблення стратегії розвитку загальноосвітнього навчального закладу в контексті реформування системи освіти України»

9 лютого у КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників відбувся науково-практичний семінар для директорів і заступників директорів навчальних закладів-учасників обласної цільової програми «Інноваційні школи Черкащини» з теми «Сучасні підходи до розроблення стратегії розвитку загальноосвітнього навчального закладу в контексті реформування системи освіти України».
У програмі заходу важливими функціоналами були :
Доповідь з теми «Інноваційний розвиток загальноосвітнього навчального закладу в контексті реформування системи освіти України: прогностичні аспекти»кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача відділу інновацій та стратегій розвитку освіти Інституту педагогіки НАПН України Дмитра Олеговича Пузікова.
Виступ з теми «Альтернативні джерела фінансування освітніх проектів» заступника директора Агенції регіонального розвитку Черкаської області Івана Сергійовича Подоляна.
«Відкритий мікрофон» з теми «Актуальні проблеми діяльності інноваційних шкіл Черкащини», який проводила кандидат педагогічних наук, доцент, ректор КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» Наталія Миколаївна Чепурна.
З вітальним словом до присутніх в залі директорів і заступників директорів, працівників обласного інституту звернулася заступник начальник управління – начальник відділу спеціальної, позашкільної освіти та виховної роботи Черкаської обласної державної адміністрації Оксана Іванівна Сімушіна.
Вона привітала учасників семінару, дала ґрунтовну характеристику обласної цільової програми «Інноваційні школи Черкащини», яка була затверджена Рішенням Черкаської обласної ради від 07.10.2016 № 9-2/VII. на період до 2020 року.
Зосередила увагу на тому, що метою Програми є створення умов (організаційних, науково-методичних, кадрових, матеріально-технічних) для перспективного розвитку інноваційних шкіл Черкаської області, оптимізації процесу впровадження інновацій в освітній процес з урахуванням сучасних світових тенденцій, підвищення ефективності та якості регіональної системи освіти.
А для формування кола учасників цільової обласної програми «Інноваційні школи Черкащини» у минулому році (грудень) було проведено конкурс серед навчальних закладів області. До організаційного комітету конкурсного відбору надійшло49 матеріалівз усіх регіонів області. Після відбору було визначено 29шкіл-учасниць Програми.
Оскільки Програма покликана підвищувати ефективність і якість регіональної системи освіти, саме представників цих шкіл зібрав на семінар обласний інститут для того, як сказала Оксана Сімушіна, щоб вони, «в першу чергу, познайомилися» і, отримавши на семінарі, відповідні рекомендації і настанови науковців обласного інституту, Інституту педагогіки НАПН України, змогли перейти до наступного етапу реалізації цільової обласної програми «Інноваційні школи Черкащини», а саме:
– розроблення перспективнихмоделей і програмподальшого розвитку;
– проведення громадського захисту перспективних моделей і програм свого розвитку;
– реорганізація відповідно до перспективних моделей і програм свого розвитку.
Очільники освіти і науковці звернули увагу на надзвичайно важливий акцент у роботі шкіл – перспективний розвиток інноваційних шкіл Черкаської області повинен відбуватися на основі оптимального поєднання фінансових можливостей бюджетів обласного та місцевого рівнів; моніторингу, громадського оцінювання.
Власне кажучи, програма розвитку школи повинна розроблятися на основі взаємодії керівництва школи і органів влади.
Обов’язковою умовою діяльності шкіл повинна бути популяризація моделей і обмін досвідом діяльності між інноваційними школами Черкащини.

http://oipopp.ed-sp.net/node/19597

Кiлькiсть переглядiв: 313

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.